Indication

Ziekte van Huntington

Huntington De ziekte van Huntington is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door onvrijwillige bewegingen en verlies van cognitieve functies. In Nederland lijden ongeveer 15.000 mensen aan deze ziekte, die op dit moment ongeneeslijk is. De ziekte van Huntington werd in 1872 voor het eerst beschreven door een huisarts: George Huntington. Hij merkte op dat …

Ziekte van Huntington Read More »

Ziekte van Pfeiffer

Pfeiffer De ziekte van Pfeiffer is een veelvoorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt ook wel klierkoorts, mononucleosis infectiosa of de ziekte van Filov genoemd. De ziekte is vooral merkbaar bij kinderen en adolescenten, maar ook volwassenen kunnen de ziekte nog krijgen. Ongeveer 80% van alle mensen hebben het virus tijdens …

Ziekte van Pfeiffer Read More »

Ziekte van Hashimoto

De schildklier, of thyroïd, is een klier die aan de voorzijde van de hals ligt. De schildklier produceert de hormonen thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en worden gemaakt van jodium en het aminozuur tyrosine. Als de schildklier te veel of te weinig schildklierhormonen aanmaakt, heeft dat …

Ziekte van Hashimoto Read More »

Ziekte van Cushing

Cushing De ziekte van Cushing is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge hoeveelheid van het hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat wordt afgegeven door de bijnieren. Cortisol is een hormoon dat wordt afgegeven als reactie op stress. Als een persoon stress heeft, wordt dit gesignaleerd in het brein. De hypofyse, een …

Ziekte van Cushing Read More »

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ziekte die zorgt voor chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmstelsel. De ziekte behoort samen met de verwante ziekte colitis ulcerosa tot de chronische inflammatoire darmziekten. In het Engels staan de ziekten bekend onder de term Inflammatory bowel disease, waardoor de ziektes ook wel eens wordt afgekort naar …

Ziekte van Crohn Read More »

Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew ? De ziekte van Bechterew is een reumatische ziekte die ontsteking en pijn in verschillende gewrichten kan veroorzaken. De ziekte kan bijna alle gewrichten treffen, maar de meeste klachten komen voor in het bekken en de wervelkolom. De ziekte begint vaak met vage rugklachten en wordt langzaam erger, waardoor …

Ziekte van Bechterew Read More »

Ziekte van Addison

Wat is de ziekte van Addison? In het kort: In de meeste gevallen is de ziekte van Addison een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt doordat de bijnierschors niet genoeg hormonen (cortisol en aldosteron) produceert. De ziekte kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld tuberculose, kanker, een schimmelinfectie of een ziekte aan de hypofyse. Vermoeidheid, spier– en gewrichtspijn, buikpijn, misselijkheid, bruine verkleuring van de huid, uitdroging, lage bloeddruk en veel urineren zijn veelvoorkomende klachten. De …

Ziekte van Addison Read More »

Ziekte van Graves

Wat is de ziekte van Graves De schildklier, of thyroid, is een klier die aan de voorzijde van de hals ligt. De schildklier produceert de hormonen thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Deze hormonen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en worden gemaakt van jodium en het aminozuur tyrosine. Als de schildklier te veel of …

Ziekte van Graves Read More »

Ziekte van Burger

Ziekte van Burger De ziekte van Berger is één van de meest voorkomende vormen van glomerulonefritis, ontsteking van de nieren. De ziekte wordt ook wel IgA nefropathie genoemd, vanwege de karakteristieke IgA antistoffen die in de nieren binden. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vooral voor bij adolescenten en …

Ziekte van Burger Read More »