Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is een veelvoorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt ook wel klierkoorts, mononucleosis infectiosa of de ziekte van Filov genoemd.
De ziekte is vooral merkbaar bij kinderen en adolescenten, maar ook volwassenen kunnen de ziekte nog krijgen. Ongeveer 80% van alle mensen hebben het virus tijdens hun leven gehad, maar weten dit vaak niet, omdat de ziekte niet altijd voor merkbare symptomen zorgt.
De ziekte van Pfeiffer is vernoemd naar de Duitse kinderarts Emil Pfeiffer, die de ziekte in 1889 als tweede beschreef. Hij was twee jaar later dan de Russische arts Nil Filatov, die hem in 1887 voor was.
Oorzaken
De oorzaak van de ziekte van Pfeiffer is een infectie met het Epstein-Barr virus, wat tot de familie van de herpesvirussen behoort. Het virus vermenigvuldigt zich eerst in de keel, waarna hij zich verplaatst naar het bloed en daar enkele weken blijft.
Er wordt algemeen aangenomen dat de ziekte verspreid wordt via speeksel, waardoor de ziekte vaak wordt verspreid via zoenen. Dit is ook de reden dat de ziekte wel eens de ‘kissing-disease’ wordt genoemd. Na besmetting treedt er een incubatieperiode van enkele maanden op, waarna de symptomen beginnen.
Symptomen
Het belangrijkste symptoom van de ziekte van Pfeiffer is moeheid. Andere symptomen van de ziekte zijn:
– Koorts
– Gezwollen klieren
– Hoofdpijn
– Keelontsteking
– Gevoelige lever
– Hoesten
– Misselijkheid
– Geelzucht
De belangrijkste symptomen zijn de moeheid, koorts en gezwollen klieren. De rest van de symptomen komen vaak voor, maar zijn niet altijd waarneembaar.