Ziekte van Cushing

Cushing

De ziekte van Cushing is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge hoeveelheid van het hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat wordt afgegeven door de bijnieren.

Cortisol is een hormoon dat wordt afgegeven als reactie op stress. Als een persoon stress heeft, wordt dit gesignaleerd in het brein. De hypofyse, een onderdeel van het brein, geeft als reactie op deze stress ACTH af, een hormoon. Dit hormoon werkt op zijn beurt op de bijnier, die reageert door cortisol af te geven. Cortisol is belangrijk om het lichaam aan de stress aan te passen. Daarnaast speelt het een rol in de energiehuishouding, het dag-nacht ritme en het immuunsysteem.

Patiënten met de ziekte van Cushing hebben een enorme overproductie van cortisol, wat zeer schadelijk is voor het lichaam. Als iemand de ziekte van Cushing heeft, heeft deze per definitie een probleem in de hypofyse. Als het probleem in andere componenten van het systeem zit, zoals de bijnier, wordt hun aandoening het syndroom van Cushing genoemd.

De ziekte en het syndroom van Cushing zijn vernoemd naar de Amerikaanse neurochirurg Harvey Cushing, die dit ziektebeeld in 1932 als eerste beschreef. De ziekte is tegenovergesteld aan de ziekte van Addison, waar patiënten juist geen cortisol meer kunnen produceren door een probleem in de hypofyse of bijnier.

Oorzaken

De oorzaak van de ziekte van Cushing is een tumor in de hypofyse. Deze tumor geeft grote hoeveelheden ACTH af, wat zorgt voor continue afgifte van cortisol door de bijnier.

De oorzaken van het syndroom van Cushing zijn diverser. Veruit de meeste patiënten krijgen dit syndroom door het innemen van een te grote hoeveelheid glucocorticoiden. De glucocorticoiden zijn medicijnen die lijken op cortisol en ook dezelfde werking hebben. De medicijnen worden voorgeschreven voor ziektes zoals reuma en astma. Bij andere patiënten is de oorzaak van het syndroom van Cushing een tumor in de bijnier, die hoge hoeveelheden cortisol afgeeft.

Symptomen

Uiteindelijk zijn alle symptomen van de ziekte en het syndroom van Cushing te verklaren door de hoge concentratie cortisol in het bloed. De symptomen zijn:

– Striae (ook wel bekend als zwangerschapsstrepen)
– Opgeblazen gezicht
– Gewichtstoename
– Spierzwakte
– Snel krijgen van blauwe plekken
– Depressie
– Moeheid
– Verhoogde irriteerbaarheid
– Verminderd libido
– Menstruatieproblemen