Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ziekte die zorgt voor chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmstelsel. De ziekte behoort samen met de verwante ziekte colitis ulcerosa tot de chronische inflammatoire darmziekten. In het Engels staan de ziekten bekend onder de term Inflammatory bowel disease, waardoor de ziektes ook wel eens wordt afgekort naar IBD. Bij patiënten met de ziekte van Crohn valt het eigen immuunsysteem de darmen aan, waardoor het ook tot de auto-immuunziekten hoort.

In Nederland lijden ongeveer 25.000 mensen aan de ziekte van Crohn. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij jongvolwassenen. De ziekte heeft een duidelijke etnische discriminatie: blanke mensen hebben ongeveer acht keer zoveel kans op de ziekte dan Aziatische mensen. Daarnaast komt de ziekte opvallend genoeg vaker voor bij mensen die de reumatische aandoening de ziekte van Bechterew hebben.

De ziekte is vernoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Bernard Crohn, die in 1932 veertien gevallen beschreef.

Oorzaken

De ziekte van Crohn lijkt veroorzaakt te worden door een combinatie van omgevingsfactoren en genetische aanleg, maar de exacte oorzaak is nog niet helemaal ontrafeld. Wel is duidelijk dat er niet een enkele oorzaak is aan te wijzen voor de ziekte.

De genetische aanleg blijkt uit het feit dat de ziekte ‘in de familie zit’ en uit het feit dat broers of zussen van een patiënt een 30 keer hogere kans hebben om de ziekte te krijgen vergeleken met een gemiddeld persoon.

Naast de genetische aanleg worden enkele omgevingsfactoren, zoals roken, verhoogde inname van dierlijke eiwitten en het innemen van hormonale anticonceptiemiddelen geassocieerd met de ziekte van Crohn, maar hier is nog weinig hard bewijs voor. Daarnaast kan emotionele stress de ziekte van Crohn verergeren.

Symptomen

De symptomen komen allen door de ontsteking van de darmen. De symptomen zijn:

– Diarree
– Gewichtsverlies
– Vermoeidheid
– Vernauwing of verstopping van de darm
– Bloedverlies
– Gewrichtspijn

Deze symptomen zijn niet erg specifiek voor de ziekte van Crohn, waardoor de diagnose vaak lastig te stellen is. Er is daarnaast ook nog geen definitieve diagnostische test voor de ziekte. Daarnaast is er ook een grote variatie in de symptomen bij verschillende patiënten. Sommige patiënten hebben elke dag last van alle symptomen, terwijl anderen slechts af en toe enkele symptomen hebben