Ziekte van Burger

Ziekte van Burger

De ziekte van Berger is één van de meest voorkomende vormen van glomerulonefritis, ontsteking van de nieren. De ziekte wordt ook wel IgA nefropathie genoemd, vanwege de karakteristieke IgA antistoffen die in de nieren binden.

De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en komt vooral voor bij adolescenten en jongvolwassenen. Deze ziekte is vernoemd naar Jean Berger, die in 1968 als eerste de IgA antistoffen in de nieren aantoonde.

Oorzaken

De IgA antistoffen veroorzaken de ziekte van Berger. Dit zijn stoffen die worden geproduceerd door het eigen immuunsysteem. Patiënten met de ziekte van Berger hebben te veel van deze antistoffen, waardoor ze zich ophopen in de nieren.

De reden van dit overschot aan antistoffen is niet bekend. Sommige onderzoekers melden dat de ziekte vaker voorkomt in bepaalde families, wat suggereert dat er een genetische component is. Ook komt de ziekte vaak voor na een onschuldige bacteriële- of virusinfectie, wat erop kan wijzen dat het immuunsysteem een afweerreactie tegen deze infectie is gestart, maar de reactie niet meer kan stoppen, wat zorgt voor de grote hoeveelheden IgA. De exacte oorzaak blijft helaas nog onbekend.

Symptomen

De IgA antistoffen hopen zich op in het een specifiek deel van de nieren, wat ervoor zorgt dat deze niet goed meer kunnen werken. De symptomen die bij deze ziekte horen zijn:

– Bloed in urine
– Eiwit in urine
– Moeheid
– Nierfalen

Het beloop van de ziekte varieert sterk. Sommige patiënten hebben nauwelijks last van de ziekte, terwijl andere na enkele weken al nierfalen hebben. De diagnose wordt gesteld met behulp van een nierbiopt, die gekleurd wordt voor de aanwezigheid van IgA antistoffen.