Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew ?

De ziekte van Bechterew is een reumatische ziekte die ontsteking en pijn in verschillende gewrichten kan veroorzaken. De ziekte kan bijna alle gewrichten treffen, maar de meeste klachten komen voor in het bekken en de wervelkolom. De ziekte begint vaak met vage rugklachten en wordt langzaam erger, waardoor het vaak jaren duurt voor de diagnose wordt gesteld. De ziekte staat ook bekend onder zijn Latijnse naam: spondylitis ankylopoetica.

De ziekte komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar veel reumatologen vermoeden dat veel vrouwen niet gediagnosticeerd worden, omdat de symptomen bij vrouwen meestal milder zijn dan bij mannen. Hierdoor is het exacte aantal patiënten niet vast te stellen, maar geschat wordt dat tussen de 0,25% en 1% van alle mensen de ziekte van Bechterew hebben.

De ziekte is vernoemd naar de Russische neurofysioloog Vladimir Bechterew, die de ziekte in 1892 als een van de eersten beschreef.

Oorzaken

De precieze oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog niet bekend. Er zijn waarschijnlijk meerdere factoren nodig om te ziekte te krijgen.

Er zijn wel sterke aanwijzingen dat er een genetische component bij deze factoren zit. Ongeveer 90% van de patiënten hebben namelijk het HLA-B27 gen, wat betekent dat er een sterke associatie met dit gen aanwezig is. Echter krijgen slechts 5% van de mensen met het HLA-B27 gen de ziekte, wat betekent dat dit niet de enige oorzaak van de ziekte kan zijn.

Er wordt al lang gediscussieerd over een mogelijk verband tussen de Klebsiella bacterie en de ziekte van Bechterew. Deze bacterie komt bij veel mensen voor en gedacht wordt dat deze bacterie met HLA-B27 reageert en samen de ziekte veroorzaakt. Het grote probleem van deze theorie is dat er zeer weinig direct bewijs van deze reactiviteit is gevonden.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Bechterew hebben vooral te maken met het stijf worden van de gewrichten, maar er kunnen ook andere symptomen optreden die niets met de gewrichten te maken heeft. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Rugpijn
– Gewrichtsontsteking
– Ochtendstijfheid
– Moeheid
– Vergroeiing van ruggenwervels
– Ontsteking van het oog (uveitis, iritis)
– Hartritmestoornis
– Peesontsteking
– Huidafwijking

Opvallend veel patiënten krijgen ook last van de ziekte van Crohn, wat erop kan wijzen dat de oorzaken van beide ziektes vergelijkbaar zijn.